برای پرش به بخش مورد نظر کلیک کنید

ارتودنسی یا سیم کشی دندان چیست؟

ارتودنسی نام شاخه ای از علم دندانپزشکی میباشد که به تصحیح مال اکلوژن دندانی و اصلاح موقعیت فکی می پردازد . ارتودنسی از دو واژه ( ارتو ) به معنی راست ، درست و ( دنس ) به معنی دندان تشکیل شده است ( به صورت عامه به ارتودنسی دندان سیم کشی هم میگویند ) . متخصصین ارتودنسی با استفاده از دستگاه های ارتودنسی اقدام به حرکت دندان ها و تصحیح موقعیت فک و دندان ها میپردازند . ارتودنسی به طور کلی به دو دسته ارتودنسی ثابت و متحرک تقسیم میگردد . مراحل ارتودنسی دندان به نوع ارتودنسی مورد استفاده و موقعیت دندان ها بستگی دارد . سوال بسیاری از مراجعین خواستار درمان ارتودنسی این است که آیا ارتودنسی درد دارد ؟ عموما درمان ارتودنسی بدون درد بوده و فقط گاها فشار و درد مختصری چند روز اول درمان احساس میگردد که با استفاده از مسکن در چند روز اول رفع میگردد .

این مطلب را حتما بخوانید

انواع ایمپلنت دندان و روش های انجام ایمپلنت را اینجا بخوانید

ارتودنسی ثابت :

نوعی از ارتودنسی است که بیمار توانایی خارج کردن آن را از دهان نداشته و توسط چسب محکمی بر روی قسمت جلو یا پشت دندان ها چسبانده میشود و پس از اتمام ارتودنسی توسط دندانپزشک از روی دندان ها جدا میگردد .

ارتودنسی متحرک :

  به نوعی از درمان ارتودنسی گفته میشود که بیمار میتواند آن را از دهان خارج کند و ارتودنسی متحرک فک بالا عموما روی کام را با لایه ای از جنس اکریل میپوشاند . این نوع ارتودنسی برای حرکات جزیی دندان ها و همچنین در خردسالی کاربرد دارد . طول درمان ارتودنسی متحرک عموما کوتاه و زیر یکسال میباشد و هزینه ارتودنسی متحرک با توجه به کوتاه بودن مدت درمان و مورد استفاده بودن در مشکلات جزیی عموما پایین تر از روش های درمانی دیگر میباشد . معایب ارتودنسی متحرک این است که در بزرگسالی احتمال اندکی برای جابجایی دندان ها با این روش وجود دارد و فقط در حل مشکلات جزیی کاربرد دارد .

لمینت چیست ؟؟ لمینت بهتر است یا کامپوزیت ؟؟

برای کسب اطلاعات بیشتر این مطلب را بخوانید

ارتودنسی نامریی : ( ارتودنسی با براکت های شفاف ، ارتودنسی اینویزیلاین )

ارتودنسی نامرئي به دو نوع ارتودنسی با براکت های نامریی و الاینر ( aligners ) ارتودنسی تقسیم میگردد . در ارتودنسی نامرئي از براکت هایی استفاده میگردد که شفاف بوده و نسبت به براکت های فلزی کمتر قابل مشاهده هستند . براکت نامرئي در بیمارانی که خواستار دیده شدن کمتر براکت ها میباشند کاربرد داشته و قیمت ارتودنسی نامرئي با توجه به قیمت بالای این نوع براکت ها از نوع فلزی گرانتر میباشد . عیب براکت های نامرئي گران بودن و سختی کار با این نوع براکت ها میباشد . الاینر های ارتودنسی یا اینویزیلاین ( invisalign ) به نوعی از ارتودنسی گفته میشود که توسط قالب های متحرک با حداقل دیده شدن بدون نیاز به سیم و براکت ، دندان ها به موقعیت صحیح خود برده و تراز میشوند و از فاصله یک متری تقریبا دیده نمیشود . الاینر ( اینویزیلاین ) ارتودنسی در بیمارانی که خواستار زیبایی هرچه بیشتر حین درمان و عدم آگاهی سایر افراد از انجام درمان ارتودنسی توسط بیمار کاربرد دارد . قیمت الاینرهای ارتودنسی از سایر روش ها بالاتر بوده وعیب اینویزیلاین این میباشد که فقط در مشکلات جزیی دندانی کاربرد دارد .

ارتودنسی سرامیکی :

نوعی از ارتودنسی شفاف میباشد که در این نوع ارتودنسی از براکت های سرامیکی ، شیشه ای یا رزینی که تقریبا همرنگ دندان یا شیشه ای میباشند استفاده میگردد . در این نوع ارتودنسی گاها به ناچار از سیم های فلزی استفاده میگردد . هزینه ارتودنسی با براکت سرامیکی با توجه به سختی کار و زمان بر بودن کار برای دندانپزشک و هزینه بالای براکت های سرامیکی نسبت به براکت فلزی گرانتر میباشد .

ارتودنسی فلزی :

ارتودنسی فلزی به نوعی از براکت های ارتودنسی گفته میشود که این براکت ها از جنس فلز به رنگ نقره ای میباشند و توسط چسب مخصوص روی دندان ها چسبانده شده و با استفاده از سیم های فلزی موجب جابجایی دندان ها و اصلاح موقعیت دندان ها میگردند . در واقع آنچه به صورت عامیانه با نام ارتودنسی رنگی شناخته میشود این نوع ارتودنسی میباشد . علت این نام گذاری از جانب بیماران این میباشد که سیم ارتودنسی برای قرار گیری در این براکت ها نیازمند کش ( اورینگ ) میباشد . رنگ ارتودنسی به رنگ کش اطراف این براکت ها بستگی دارد که در هر جلسه با توجه به انتخاب بیمار قابل تعویض میباشد . قیمت ارتودنسی فلزی نسبت به مابقی براکت ها پایین تر بوده و طول درمان ارتودنسی فلزی گاها کوتاه تر از سایر انواع ارتودنسی میباشد . عیب براکت های فلزی کم تر بودن زیبایی این نوع براکت ها نسبت به براکت های سرامیکی و همرنگ دندان میباشد .

ارتودنسی رنگی :

ارتودنسی رنگی همان ارتودنسی ثابت با براکت های فلزی یا سرامیکی میباشد که در هر جلسه مراجعه بیماران کش یا اورینگ اطراف براکت ها که رنگ های مختلفی دارد تعویض میگردد . رنگ ارتودنسی رنگ کش هایی است که اطراف براکت های فلزی یا براکت های سرامیکی قرار میگیرد . رنگ ارتودنسی شامل رنگ های سفید و شفاف ، نقره ای و خاکستری ، رنگ های شبرنگ و رنگ های روشن و تیره میباشد .

برای داشتن لبخندی زیبا این مطلب را حتما بخوانید

طرح لبخند چیست ؟؟ طرح لبخند هالیوودی چگونه هست ؟؟ اینجا بخوانید

کشیدن دندان در ارتودنسی :

گاها برای انجام درمان ارتودنسی 1 الی 4 دندان از فک بیمار کشیده میشود . اولویت کشیدن دندان های پوسیده و عصب کشی شده میباشد . اگر دندان های بیمار سالم باشد دندان های 4 یا 5 سالم بیمار که پرمولر نام دارند کشیده میشود . اغلب بیماران نگرانی هایی در خصوص کشیدن دندان و عدم پر شدن فضای خالی دندان کشیده شده دارند که هیچ جای نگرانی وجود نداشته و فضای دندان کشیده شده صرف صاف شدن شلوغی دندان ها و اصلاح موقعیت بیرون زده فک میگردد . آیا همیشه نیاز به کشیدن دندان در ارتودنسی هست ؟ جواب این سوال خیر می باشد . در بسیاری از مواقع بدون نیاز به کشیدن ، دندان ها صاف و تراز میگردند ولی در مواقعی که فک بیمار کوچک یا اندازه دندان ها بزرگ باشد ( که این امر موجب شلوغی و کجی دندان ها میگردد ) و یا در مواقع بیرون زده بودن فک بالا و پایین نیاز به کشیدن یک الی چهار دندان میباشد که اغلب مواقع انتخاب دندانپزشک دندان 4 یا 5 آسیای کوچک ( پرمولر ) می باشد . در موارد اندکی احتمال کشیدن یک دندان قدامی فک پایین برای اصلاح بی نظمی وجود دارد . دندانپزشک حاذق با توجه به موقعیت فک ها درجه شلوغی دندان ها تصمیم به کشیدنی بودن یا غیر کشیدنی بودن درمان ارتودنسی میگیرد و هیچ جای نگرانی وجود ندارد زیرا انتهای درمان همه دندان ها بدون فاصله در موقعیت صحیح خود قرار میگیرند .

 

 همین حالا نوبت اینترنتی خود را رزرو کنید 

آیا ارتودنسی درد دارد ؟ آیا ارتودنسی نیاز به بی حسی دارد ؟ چگونه می توان درد ارتودنسی را کاهش داد ؟

درمان ارتودنسی عموما بدون درد بوده و تنها چند روز اول بعد از چسباندن براکت ها یا دو روز اول پس از تعویض سیم های ارتودنسی ممکن است بیمار احساس درد ضعیف تا متوسطی داشته باشد . عموما درد ارتودنسی بعد از دو روز از بین میرود اگر بیمار احساس فشار و درد اندکی پس از درمان ارتودنسی داشته باشد میتوان از مسکن در دسترس : استامینوفن و ایبوپروفن استفاده نمود . در ارتودنسی ثابت چند روز اول پس از چسباندن براکت ها ممکن است بیمار با توجه به قرار گیری اجزای اضافی در دهان احساس ناراحتی داشته باشد که پس از یک الی دو هفته بیمار به ارتودنسی ثابت عادت میکند . بعضی از مواقع انتهای سیم ها ممکن است گونه و لثه بیمار را آزرده کند که دندانپزشک متخصص عموما انتهای سیم را ایمن کرده تا بیمار مشکلی نداشته باشد با این حال ممکن است باز هم لثه و گونه آزرده گردد که میتوان در این مواقع در قسمت هایی که سیم یا براکت به لثه گیر میکنند از موم مخصوص ارتودنسی استفاده کرد . نحوه استفاده از موم ارتودنسی به این صورت میباشد که بیمار مقداری از موم ارتودنسی به اندازه عدس را جدا کرده و در محلی که سیم یا براکت به لثه گیر میکند قرار میدهد . حین چسباندن براکت های ارتودنسی نیاز به تزریق بی حسی وجود ندارد و بیمار دردی حین چسباندن براکت های ارتودنسی احساس نمیکند .

بهترین سن برای ارتودنسی ، آیا ارتودنسی سن خاصی دارد؟ ارتودنسی در بزرگسالی ، مدت زمان ارتودنسی :

به طور کلی بهتر است کودکان در سن 7 سالگی مشاوره ارتودنسی شوند و در صورت نیاز در سن 8 الی 9 سالگی اقدام به شروع درمان ارتودنسی صورت گیرد . اهمیت این موضوع خصوصا در مورد مشکلات فکی میباشد که بعضا فقط در سنین پایین امکان انجام هدایت رشدی یا گاها جلوگیری از رشد بیش از حد فکین میباشد . صرف نظر از مشکل فکی میتوان سن مناسب را در دختران 9 سال و در پسران 11 سال عنوان نمود . در این سن با توجه به نزدیک بودن به دوران بلوغ امکان هدایت رشدی فک هم در جهت مورد نیاز وجود دارد و با هدایت رشدی میتوان از جراحی فک در بزرگسالی پیش گیری نمود . امکان انجام درمان ارتودنسی تا زمانی که دندان در دهان فرد وجود دارد به شرط سلامت لثه ای میسر میباشد و محدودیت سنی برای انجام ارتودنسی وجود ندارد ، ولی در سنین پایین طول درمان کوتاه تر و حرکات دندان ها راحت تر میباشد . طول درمان ارتودنسی به طور میانگین 12 الی 24 ماه میباشد . البته امکان اتمام درمان  زودتر از 12 ماه وجود دارد و شاید در مشکلات وسیع  بیش از  24  ماه برای اصلاح نامرتبی دندان ها نیاز باشد .

ایمپلنت ، جایگزینی مناسب برای دندانهای از دست رفته

همه چیز درباره ایمپلنت دندان : کلیک کنید

بهترین ارتودنسی :

دندانپزشک با توجه به مشکل بیمار تصمیم به استفاده از روش های ارتودنسی میگیرد که با توجه به شرایط مختلف بیماران روش های مختلف ارتودنسی پیشنهاد میگردد . ارتودنسی متحرک بهتر است یا ثابت ؟ قطعا پاسخ این سوال وابسته به سن بیمار و شدت مشکل میباشد . ارتودنسی متحرک در بزرگسالی فقط مشکلات بسیار جزیی دندانی را برطرف میکند ولی در کودکی میتوان با ارتودنسی متحرک تغییرات بزرگ و هدایت رشدی فکین را انجام داد و فرد از انجام جراحی فک در بزرگسالی بی نیاز گردد . ارتودنسی فلزی بهتر است یا سرامیکی ؟ انجام درمان توسط براکت های فلزی راحت تر بوده و هزینه این نوع ارتودنسی نسبت به سرامیکی پایین تر میباشد  ولی از لحاظ زیبایی قطعا پذیرش براکت های سرامیکی از جانب بیماران بیشتر است .

بهترین متخصص ارتودنسی :

دکتر یلدا بازرگان و دکتر بهمن پور اقدم با گذراندن دوره های پیشرفته درمان ارتودنسی در مرکز دندانپزشکی VIP با بهره گیری از بهترین متریال های روز دنیا و داشتن تجربه غنی در زمینه انجام درمان های پیشرفته ارتودنسی این اطمینان خاطر را به مراجعین میدهند که در صورت انتخاب این مرکز  بهترین ، دقیق ترین و صحیح ترین درمان ارتودنسی متناسب با شرایط مراجعین عزیز برای ایشان انجام میشود .

مراحل ارتودنسی ، مراحل در مان ارتودنسی :

در جلسه اول مراجعه جهت درمان ارتودنسی بیماران از لحاظ لزوم درمان ارتودنسی ، مشکلات دندانی و فکی برسی میشوند و با توجه به نوع و شدت مشکل طرح درمان ( کشیدنی یا غیر کشیدنی بودن ) و طول درمان به مراجعین توضیح  داده شده و تعداد جلسات مراجعه و هزینه کلی برآورد میشود .  فتوگرافی های دندانی و یک قالب فکی از بیمار تهیه میگردد و جهت بررسی دقیق تر رادیوگرافی های مورد نیاز برای بیمار نوشته میشود . در جلسه دوم اگر طرح درمان ارتودنسی متحرک بود : قالب فکی گرفته شده به لابراتوار ارسال شده و دستگاه ارتودنسی متحرک به بیمار تحویل میگردد . در ارتودنسی ثابت براکت ها روی دندان ها نصب میگردد . لازم به ذکر است که هیچ کدام از مراحل قالب گیری و نصب براکت نیاز به تزریق بیحسی نداشته و مراجعین دردی حین کار احساس نمیکنند و بعد از تحویل ارتودنسی متحرک یا ثابت جلسه آینده مراجعه بیمار تنظیم میگردد .

قیمت ارتودنسی ، هزینه ارتودنسی ، تعرفه ارتودنسی :

هزینه ارتودنسی ثابت چقدر است ؟ به نوع براکت انتخابی بیمار ( براکت سرامیکی ، براکت فلزی ) ، طول  و طرح درمان بستگی دارد . هزینه ارتودنسی متحرک چقدر است ؟ هزینه ارتودنسی متحرک به شدت مشکل دندانی و فکی و نوع دستگاه مورد استفاده بستگی دارد .

 

مسواک ارتودنسی ، نخ دندان ارتودنسی ، رعایت بهداشت در ارتودنسی :

در طول درمان ارتودنسی رعایت بهداشت اهمیت بسیاری دارد . در طول درمان ارتودنسی با توجه به حضور براکت و سیم های ارتودنسی دندان ها مستعد گیر غذایی و پلاک میگردند و بیمار حتما باید روزانه 3 بار دندان های خود را مسواک زده و حداقل یکبار نخ دندان بزند . اگر در حین روز اقدام به خوردن میان وعده کند حتما باید مسواک بین دندانی خود را همراه داشته باشد تا اطراف براکت ها تمیز گردند . مسواک زدن به این نحو میباشد که بیمار با مسواک مخصوص ارتودنسی با زاویه 45 درجه یکبار قسمت بالای براکت ها و یکبار قسمت پایین براکت ها را مسواک میزند و بین براکت ها با مسواک بین دندانی تمیز میگردد . نخ دندان زدن در ارتودنسی توسط نخ دندان مخصوص ارتودنسی یا هدایت کننده نخ دندان انجام میشود .

 

عوارض ارتودنسی ، معایب ارتودنسی :

ارتودنسی به خودی خود عارضه ای در پی ندارد . بیشتر مشکلات بوجود آمده ناشی از عدم رعایت بهداشت توسط بیماران میباشد که موجب بروز بیماری های لثه ای و پوسیدگی دندان ها میگردد . در صورتی که بیماران در حین درمان ارتودنسی بهداشت را رعایت ننمایند اطراف براکت ها شروع به پوسیدگی میکند و نمای وایت اسپات یا همان حالت برفکی شدن را ایجاد مینماید . تنها در 3 الی 5 درصد بیماران احتمال تحلیل جزیی ریشه وجود دارد که دندانپزشک ماهر با حرکت جزیی و عدم اعمال نیروی بیش از حد روی دندان ها میتواند از این عارضه پیشگیری نماید . احتمال برگشت درمان ارتودنسی خصوصا در بیمارانی که در سنین رشد میباشد پس از اتمام این دوره وجود نخواهد داشت و در بیماران بزرگسال هم با دادن ریتینر یا همان نگهدارنده ها میتوان از برگشت نتایج جلوگیری نمود .

 

تصاویر دندانپزشکی VIP

 

نظرات مردم راجع به ارتودنسی

تعداد نظرات : 55
  1. سیمین 1396/04/02 - 23:34

    ارتونسی یک فک رو میشه انجام داد؟

  2. واحد برومند 1396/06/17 - 10:10

    بچه هام و برادرم پیش همسرش ارتودنسی کردن راضی هستن

  3. ناشناس 1396/08/01 - 18:13

    ارتودنسی بهتره یا لمینت؟

  4. ناشناس 1396/08/26 - 19:20

    تقریبا میشه گفت یه دکتر خوب

  5. آتنا زکی 1396/10/12 - 16:01

    فکر نمیکردم اینجوری کارم خوب شه پنجه طلاس

  6. آتنا زکی 1396/11/03 - 9:50

    بهترین دندونپزشک من

  7. saman hafez 1396/12/05 - 23:25

    کارشون خوب نیست . توصیه میکنم نرید

  8. ژاله بخشی 1397/02/04 - 19:50

    ارتودنسی بهتره یا کامپوزیت؟

  9. ناشناس 1397/02/29 - 23:46

    بهترین دندونپزشک من

  10. ali solhi 1397/03/12 - 13:17

    دکتر یدونه اس از کاشان میرم مطبشون ولی ارزششو داره

  11. زیبا 1397/05/05 - 16:30

    شما مدرک ارتونسی هم دارین؟

  12. شقایق 1397/06/28 - 9:20

    خیلی خوبو فرزه

  13. ناهیده صابرزاده 1397/07/04 - 13:12

    اینستاگرامشون نشون میده یه دکتر حرفه ایه

  14. هلیا فراموشی 1397/08/30 - 12:51

    ایمپلنت کردم با چکاپ کلی ممنونم ازشون

  15. ناشناس 1397/09/26 - 19:22

    ارتودنسی با سیم فلزی بهتر جواب میده؟

  16. زهره 1397/10/16 - 11:52

    اشتباه کردم مراجعه کردم مطبشون.وقتم خیلی تلف شد و خسته شدم

  17. فاطمه زهدی 1397/12/20 - 8:46

    مطالبتون بسیار جامع و عالی بود

  18. mohammad 1398/03/16 - 10:18

    چند ساله لمینت کردم خیلی راضی ام همیشه دعاشون میکنم

  19. هستی آشنا 1398/03/29 - 13:15

    ارتودنسی شفاف هم انجام میدین یا همون معمولی انجام بدم بهتره؟

  20. نرجس مازندرانی 1398/05/21 - 21:30

    ارتودنسی دندونارو تو چند ماه تموم میکنین؟

  21. جهانگیر 1398/07/08 - 20:59

    مومنه و معتقد چشم پاک

  22. ناشناس 1398/08/02 - 19:40

    دندون عقل جراحی کردم بدون درد

  23. الینا رازی 1398/08/05 - 12:03

    کارم خیلی طول کشید.سرعت عمل خوبی ندارن اصلا

  24. ayhan jabari 1398/10/01 - 18:27

    تمیز و بهداشتی ،آفرین

  25. یزدان رحمانی 1398/10/26 - 8:58

    ارتونسی برا یکم کج بودنه دندونام لازمه؟

  26. rozhan sabri 1398/11/14 - 15:21

    good

  27. ناشناس 1398/12/23 - 21:46

    دکتر بازیگراس

  28. samyar 1399/01/30 - 13:47

    من میخوام دندونامو سیم کشی کنین پنج شنبه هام هستین مطب؟

  29. سهیلا 1399/02/06 - 10:50

    پدر مادرمو کل دندوناشو ایمپلنت کردین منم میام حتما

  30. سیروس زینالی 1399/03/18 - 17:16

    عالی بود متنتون

  31. سوگند طاهری 1399/05/02 - 23:09

    دندونانم از دندونای 18سالگیم هم بهتر شده

  32. sofiya 1399/07/07 - 17:04

    از استرالیا بیایم همه کارامونو توو یه ماه انجام بدیم برگردیم یه سری هم به خوانواده بزنیم

  33. ناشناس 1399/08/28 - 10:13

    چند جلسه رفتم تا ارتودنسی دندونم رو تکمیل کنن . واقعا اذیت شدم . خیلی کند عمل میکنن

  34. ناشناس 1399/09/01 - 14:28

    خیلی مطب منظمی دارن احسنت

  35. آرشا سپهبد 1399/10/26 - 15:25

    یکی از بیمارای قدیمیتون شماره شمارو داده بود کارتون حرف نداره

  36. سهراب واعضی 1399/10/30 - 10:55

    خواستم تو مرکزشون ارتودنسی کنم ولی تحقیق کردم دیدم کارشون خوب نیست . پشیمون شدم

  37. حسنا 1399/12/03 - 7:28

    سه سال پیش کل دندونام رو سرویس کرد شکرخدا تا حالا مشکلی نداشتم

  38. زینب آرمیان 1400/02/23 - 17:46

    دستیارا متین و قابل تحسین هستن

  39. رستا 1400/03/14 - 23:38

    دوست دارم به جا لمینت ارتودنسی کنم نظرتون چیه؟

  40. مهریار آرامفر 1400/05/15 - 14:00

    ارتودنسی رو اکثر بازیگرا انجام میدن؟

  41. shagayeg 1400/05/24 - 22:44

    دکتر یدونه اس از کاشان میرم مطبشون ولی ارزششو داره

  42. ناشناس 1400/05/25 - 22:23

    خیلی باشخصیت بود دکتر

  43. محمد سرابی 1400/06/11 - 11:21

    نپسندیدمممممممممممممم

  44. حسن 1400/07/20 - 14:52

    جا پارک فراوان داره

  45. بهناز شاپوری 1400/08/08 - 12:13

    دکتر ارتودنسیتون آقاس یا خانومه؟

  46. فرح 1400/08/30 - 22:33

    خواهرم متخصص زنان زایمانه شمارو معرفی کردن

  47. azar 1400/09/06 - 12:34

    ارتودنسی سرامیکی میخوام انجام بدم

  48. ساواش شیری 1400/10/14 - 18:34

    ارتودنسی همون منظور سیم کشی دندوناس؟

  49. حاتم 1400/11/09 - 8:35

    دکتر عالیه کارتون خیلی دوست داریم همیشه تو آینه میخندم یاد شما می افتم

  50. زهرا عبدوی 1400/11/17 - 15:36

    ارتودنسی کنم فکم عقب میره؟

  51. خانی 1400/12/26 - 22:36

    عالی بود متنتون

  52. ناشناس 1401/04/31 - 18:41

    ارتودنسی کنم بهتره یا لمینت؟

  53. شاهدخت 1401/05/12 - 22:49

    منظور از ارتودنسی همون سیم کشی هست؟

  54. بختیار پاکزاد 1401/07/04 - 13:50

    لمینت سرامیکی فک بالا و پایین راضی هستم و توصیه میکنم

  55. نیما اسماعیلی 1401/10/22 - 19:50

    موندم ارتودنسی کنم یا لمینت؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *